Start uw aanvraag
Start uw aanvraag

BKR-registraties: niet direct slecht voor ondernemers

27 september 2018

De waarschuwing wordt vaak gegeven: krijg geen registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel. Toch hoeft zo’n registratie voor ondernemers niet nadelig te zijn. Sterker nog, het kan zelfs positief werken wanneer u een financiering voor uw bedrijf nodig hebt.

Er staan meer dan 8,5 miljoen Nederlanders geregistreerd bij het BKR. Van die 8,5 miljoen mensen staat ongeveer 91% als goede betaler geregistreerd. Die overige 9% heeft een betalingsachterstand. Blijft u een goede betaler, dan is er weinig aan de hand. Uitsluitend registraties met een betalingsachterstand krijgen een negatieve registratie.

Sinds enkele jaren worden alle kredieten van meer dan 250 euro geregistreerd. Dit geldt voor alle overeenkomsten. Ook is het moeilijker geworden voor kredietverleners om registraties op verzoek van consumenten te schrappen. Onterechte registraties worden alleen nog na een grote hoeveelheid documentatie en een expliciet akkoord van het BKR aangepast.

Registraties

Wat wordt er geregistreerd bij het BKR? Persoonlijke leningen, uitgestelde betalingen, operationele lease, financial lease en restschulden na vrijwillige verkoop van een woning. Ook credit cards, winkelpassen en doorlopende kredieten worden geregistreerd, net als zakelijke kredieten, hypotheken, schuldenregelingen en private lease.

Wanneer u niet direct betaalt, wordt u niet direct negatief geregistreerd. Afhankelijk van het soort lening of krediet kan de periode, waarna een negatieve registratie plaatsvindt, anders zijn. U krijgt dus altijd de tijd om de betalingsachterstand recht te zetten en een negatieve registratie te voorkomen.

Positieve gevolgen

De kans is dus groot dat u als ondernemer ingeschreven staat bij het BKR. Niet iedereen kan dit zien. Alleen uzelf, een bewindvoerder en organisaties die bij het BKR zijn aangesloten kunnen de gegevens inzien. Toch is dit niet direct slecht voor uw imago. Als namelijk uit het overzicht blijkt dat u altijd netjes op tijd hebt betaald, is dit een positief signaal voor een potentiële toekomstige financier. Een registratie bij het BKR is dus niet direct slecht nieuws, zolang het een positieve registratie is.

Negatieve gevolgen

Blijkt echter uit het overzicht dat u niet altijd op tijd hebt betaald, en dus een negatieve registratie op uw naam heeft, kan dit een negatief signaal zijn voor een potentiële toekomstige financier. Er zijn verschillende gradaties in de negatieve registraties, dus met een duidelijke toelichting kan het zijn dat de twijfels van de financier verdwijnen. Echter doen sommige financiers minder uit op BKR-registraties dan anderen.

Om problemen in de toekomst te voorkomen, is het verstandig om uw eigen gegevens op te vragen voordat u een financiering aanvraagt. Blijkt toch dat u een negatieve registratie heeft, is het verstandig om daarover open kaart te spelen en een toelichting te geven. Dit voorkomt problemen in de toekomst met de financier.

×

Goedendag!

Ik ben Gabriel van Zakelijkgeld.nl. Ik probeer binnen 4 uur een reactie te geven. Wij zijn dagelijks geopend!

× Ik heb een vraag via WhatsApp