Handelen met gesloten beurs: hoe werkt zakelijk ruilen?
Soms zit het financieel even tegen, maar wilt u toch investeren in uw bedrijf. Geld lenen kan een optie zijn, maar is niet altijd iets wat u als ondernemer wilt. Misschien is ruilen dan een optie. Zakelijk ruilen is echter niet iets dat u zomaar doet. Hoe het precies in zijn werk gaat, leest u in deze blog.
Ruilen is al zo oud als de mensheid en gebeurt dus ook al eeuwenlang. Het is niets anders dan het leveren van goederen of diensten met een gesloten beurs. De laatste jaren is deze vorm van zakendoen weer meer in beeld gekomen door de opkomst van influencers.
In filmpjes, blogs of andere content promoten zij een product waarvan ze willen dat de kijker het aanschaft. Soms krijgen ze hier geld voor, maar vaak mogen de influencers de producten houden in ruil voor de promotie. Dit wordt ook wel zakelijk ruilen genoemd.
Voorbeelden van zakelijk ruilen
Dit is niet de enige vorm van zakelijke ruilhandel. Denk bijvoorbeeld ook aan een timmerman die een klus doet voor een garage, waar hij het onderhoud van zijn bestelbus voor terugkrijgt. Of een fotograaf die foto’s levert aan een websitebouwer in ruil voor een eigen website.
Voordelen van zakelijk ruilen zijn onder andere kostenbesparingen, het gebruiken van ongebruikte capaciteit, een groter netwerk en nieuwe relaties opbouwen die zorgen voor nieuwe zakelijke kansen en meer flexibiliteit, doordat de ondernemer zich niet hoeft te beperken tot financiële transacties. Elke ondernemer kan voor zakelijk ruilen kiezen, maar vooral voor starters kan het een uitkomst zijn om hun bedrijf te laten groeien.
Waar moet u aan denken?
Het klinkt allemaal mooi, maar u moet nog wel met een aantal dingen rekening houden. Zo zijn er administratieve verplichtingen, moeten er facturen worden gemaakt en moet er nagedacht worden over een contract. Vergeet bij zakelijke ruilhandel in ieder geval de volgende punten niet.
Bepaal de waarde
Net als bij de verkoop van een product of dienst moet de waarde duidelijk zijn. Dit moet bepaald worden in euro’s. Bij de ruil van producten is het makkelijk, daar geldt de waarde van de verkoopprijs. Bij diensten kan dit soms wat lastiger zijn, omdat deze minder concreet zijn, maar ook hier geldt de zakelijke verkoopprijs. Het is verstandig om net als bij een normale zakelijke transactie een offerte en algemene voorwaarden mee te sturen.
Leg afspraken vast
Ook hier geldt, leg net als bij een normale zakelijke deal afspraken vast in een contract. Denk daarbij aan de bedrijfsgegevens van beide partijen, een beschrijving van de goederen of diensten die geruild worden, de waarde van deze goederen of diensten en de periode en/of hoeveelheid waarin deze goederen of diensten worden geleverd. Spreek ook af dat beide partijen elkaar een factuur sturen.
Denk aan de btw
Het lijkt misschien niet logisch maar ook als er geen geld voor een product of dienst betaald wordt, moet er wel btw berekend worden. Deze neemt u mee in de btw-aangifte. Het berekenen van de btw werkt hetzelfde als normaal.
Verwerk de factuur in de administratie
Als de goederen of producten geleverd zijn, moet er een factuur worden verstuurd. Hierbij moet dus het normale btw-tarief gerekend worden. De inkomende en uitgaande facturen worden in de administratie op de normale manier verwerkt. Beide facturen mogen tegen elkaar weggestreept worden.