Microkrediet: wat is het en wat kan een ondernemer ermee?
Als kleine of startende ondernemer is het vaak lastig om een zakelijke lening te krijgen. Bij een bank staan beginnende en kleine ondernemers vaak voor een dichte deur omdat ze niet aan alle eisen kunnen voldoen. Op dat moment kan een microkrediet een optie zijn. Maar hoe werkt dat precies? Hier staan de belangrijkste punten op een rij.
Wat is een microkrediet?
Een microkrediet is een kleine zakelijke lening met een looptijd van 1 tot 10 jaar, waarbij een ondernemer maximaal € 50.000 mag lenen. Vaak gaat het om bedragen van honderden tot duizenden euro’s.
Voor wie is het microkrediet bedoeld?
Het microkrediet is een vorm van lenen die bedoeld is voor ondernemers die niet kunnen aankloppen bij de bank. Vaak wordt het gebruikt voor het starten of uitbreiden van een bedrijf, zonder dat de financiële middelen er zijn. In tegenstelling tot de meeste andere leningen, is een microkrediet dus niet alleen geschikt voor bestaande ondernemers maar ook voor starters in het midden- en kleinbedrijf.
Microkrediet voorwaarden
In Nederland zijn meerdere instellingen die een microkrediet aanbieden, waarvan Qredits de bekendste is. Hoewel de voorwaarden per instelling verschillen, komen de onderstaande voorwaarden overeen.
Om een microkrediet te krijgen moet een ondernemer in ieder geval:
- Een startende ondernemer, zzp’er of een mkb-ondernemer zijn
- Minder dan € 50.000 willen lenen
- Een goed ondernemingsplan, inclusief financieel plan, hebben
- Minimaal 18 jaar oud zijn
- Nederland als werkgebied hebben
Voor- en nadelen van het microkrediet
Het afsluiten van een microkrediet heeft zowel voor als nadelen.
Wat zijn de voordelen van een microkrediet?
- Er zijn geen lange aanvraagprocedures met strenge eisen;
- De lener is snel schuldenvrij omdat de looptijd van de lening niet te lang is;
- Vaak is een microkrediet eenvoudiger te krijgen dan een lening bij de bank;
- Bij veel verstrekkers van een microkrediet krijgt de ondernemer naast de lening ook hulp en ondersteuning bij het runnen van het bedrijf;
- Er wordt een positieve kredietgeschiedenis opgebouwd, tenminste als er altijd netjes op tijd afgelost wordt. Deze kredietgeschiedenis is handig voor financieringsmogelijkheden in de toekomst.
Maar een microkrediet biedt niet alleen voordelen. De nadelen van een microkrediet zijn:
- De rente ligt vaak hoger dan bij banken of bij andere vormen van financieren;
- De naam zegt het al: het gaat om een klein bedrag;
- Het kan zijn dat een ondernemer bij het afsluiten van de lening een BKR-registratie krijgt. Dat kan gevolgen hebben bij bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek of andere lening.