Start uw aanvraag
Start uw aanvraag

Nederlandse ondernemingen niet klaar voor Brexit

9 december 2018

De animo voor een goede voorbereiding op de Brexit is laag bij Nederlandse bedrijven. En dit terwijl er de afgelopen periode al meerdere oproepen werden gedaan. Dat meldt de Douane onlangs aan NU.nl. Het gebrek aan animo heeft volgens de Douane vooral te maken met de hoge kosten en de onzekerheid over de uitkomst van de onderhandelingen rondom de Brexit.

Brexit KVK

Bron: Kamer van Koophandel

De laatste tijd werden er door ondernemingen deskundigen ingeschakeld om aan de extra digitale administratie en aanvullende voorschriften te kunnen voldoen. Dit gebeurde vooral bij grote bedrijven die nu al zaken doen met de Douane, zoals ferrybedrijven en transportondernemingen. Slechts 15 procent van de ondernemers die met het Verenigd Koninkrijk zakendoet, was afgelopen oktober goed voorbereid op een eventuele Brexit, zo bleek uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel (KVK). Daaruit bleek ook dat maar liefst 39 procent nog helemaal niet voorbereid was. De laatste tijd krijgt de Douane steeds meer vragen over de mogelijke impact die een Brexit kan hebben, bijvoorbeeld over wanneer invoerrechten betaald moeten worden.

Stappen
In november introduceerde de Douane een zogenoemde Brexit-toolkit, maar daarin de stappen die ondernemers in elk geval moeten zetten. “Wij bereiden ons voor op het zwartste scenario en we raden ondernemers aan hetzelfde te doen”, aldus een woordvoerder van de Douane. Met het huidige akkoord, waarover het Britse parlement op 11 december zal stemmen, gaat op 29 maar een overgangsfase in. Tot januari 2021 verandert er in dit geval helemaal niets voor Nederlandse bedrijven.

De handel met het Verenigd Koninkrijk leverde Nederland in 2017 22,7 miljard euro op. Dit is 3,1 procent van het Nederlands bruto binnenlands product (bbp). Mocht het akkoord op 11 december verworpen worden, dan is de kans aanwezig dat er een zogenoemde ‘harde’ Brexit volgt. Het Verenigd Koninkrijk stapt dan uit de douane-unie, met extra controles, kwaliteitseisen en voorschriften voor de in- en uitvoer als gevolg.

×

Goedendag!

Ik ben Gabriel van Zakelijkgeld.nl. Ik probeer binnen 4 uur een reactie te geven. Wij zijn dagelijks geopend!

× Ik heb een vraag via WhatsApp