Start uw aanvraag
Start uw aanvraag

Waarom verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen?

6 november 2017

Een halve eeuw geleden was het heel gewoon dat mannen voor hetzelfde werk meer verdienden dan vrouwen. Dat was nu eenmaal zo en niemand maalde er om. Maar de tijden zijn (gelukkig) veranderd. Tegenwoordig zijn vrouwen terecht van mening dat ze voor hetzelfde werk net zo veel salaris moeten krijgen als hun mannelijke collega’s. Maar toch blijft het inkomen van veel vrouwen achter bij dat van mannen. Daar zijn wel een paar oorzaken voor aan te wijzen.

Parttime werken is populair
vrouwen-werken-minder-geld
Hoe rolbevestigend het ook is, vrouwen werken nog steeds vaak parttime omdat ze het grootste deel van de zorg voor de kinderen voor hun rekening nemen. Ook al wordt in steeds meer gezinnen de afspraak gemaakt dat ook papa een dag minder gaat werken, dan nog is het vaak de moeder die de meeste uren inlevert om ervoor te zorgen dat de kinderen niet vijf dagen in de week naar opa en oma of naar de naschoolse opvang hoeven. Parttime werken levert uiteraard sowieso minder salaris op omdat er simpelweg minder uren wordt gewerkt. Het werkt vaak ook carrière belemmerend.

Een leidinggevende functie is een fulltime functie
Vrijwel alle leidinggevende banen zijn fulltime banen. Er zijn maar weinig chefs en directeuren die parttime werken. Ook dit is een reden waarom je leidinggevende in de meeste gevallen een man is. Want, zo constateerden we al eerder: vrouwen werken nu eenmaal vaker parttime. Ook betekent een verantwoordelijke baan, of je nu leiding geeft of niet, vaak dat je er niet bent met 40 uur in de week. Vaak worden werkweken gemaakt van 50 of 60 uur en zelfs langer. Dat moet je allemaal maar vol kunnen houden in combinatie met het huishouden. Want dat huishouden, heren, komt in de meeste gevallen ook voor het grootste deel op de schouders van de vrouw terecht. Ook in huishoudens waar beide partners fulltime werken doet de vrouw toch nog het meeste in het huishouden.  Soms omdat manlief weigerachtig is om ook een bijdrage te leveren. Maar ook vaak genoeg omdat de vrouw van mening is dat zij er veel beter in is en het werk een stuk sneller gaat als haar man zich er even niet mee bemoeit. Dus dames, als jullie klagen dat jullie “altijd alles alleen moeten doen” is het misschien tijd om je vriend of echtgenoot ook eens een eerlijke kans te geven.

×

Goedendag!

Ik ben Gabriel van Zakelijkgeld.nl. Ik probeer binnen 4 uur een reactie te geven. Wij zijn dagelijks geopend!

× Ik heb een vraag via WhatsApp