Start uw aanvraag
Start uw aanvraag

Onderpand

Wanneer u een lening afsluit, is dit niet alleen voor u een risico. Ook de financieringspartij heeft een risico om met u in zee te gaan, want wat als u uiteindelijk niet over de mogelijkheid beschikt om het geleende geld binnen het afgesproken termijn terug te betalen? Om deze reden worden er in een contract soms onderpand of waarborg specificaties opgenomen. Dit is niet bij elke partij zo, dus let hier altijd goed op voordat u een contract afsluit.

Wat houdt een onderpand in?

Een onderpand kunt u zien als een bepaalde zekerheid in de vorm van geld, goederen of rechten. Wanneer iemand geld leent van een financieringspartij, kan de financieringspartij het geld opeisen als de lener de verplichtingen niet nakomt. Bij een onderpand dienen bepaalde bezittingen als garantie voor de financieringspartij. Met een onderpand garandeert u dus dat de financieringspartij het uitgeleende bedrag terugkrijgt. Hierdoor is het voor een financieringspartij aantrekkelijker om met u in zee te gaan, aangezien er dus een onderpand tegenover staat wanneer u de verplichtingen niet nakomt. Hierdoor kan een financieringspartij vaak meer geld uitlenen, omdat het minder risico loopt. Als u de lening niet terugbetaald, wordt de verstrekker namelijk automatisch eigenaar van het onderpand. Dit staat vastgelegd in uw contract.

Risico’s

Wanneer er wordt gevraagd naar een onderpand, kan dit bijvoorbeeld een bedrijfspand zijn. Heeft u dit niet? Dan is het bijvoorbeeld ook mogelijk om uw eigen woning als onderpand te gebruiken. Hoe dan ook: wanneer u de keuze maakt voor een onderpand, is het belangrijk om goed na te denken over eventuele risico’s. Mocht u uw afspraken niet kunnen nakomen en dus een betalingsachterstand hebben, dan kan het namelijk mogelijk zijn dat u uw huis kwijtraakt. Wees u hier dus van bewust.

Een financieringspartij zonder onderpand vinden?

Er zijn ook diverse financieringspartij die wel een zakelijk lening willen verstrekken zonder dat er wordt gevraagd naar onderpand specificaties. Echter, het kan wel zo zijn dat u bij een dergelijke partij een hogere rente moet betalen. Dit omdat het voor de verstrekker dus een groter risico is om een lening aan u te verstrekken. Maak dus de afweging wat voor u het beste kan uitpakken.

Voorwaarden

Wanneer u een verstrekker vindt waar wordt gevraagd naar een onderpand, is het belangrijk dat u het opgestelde contract altijd goed nakijkt. Dit is sowieso belangrijk wanneer u een lening afsluit, maar in het geval van onderpand is dit nog belangrijker. Mocht u zich niet aan de gemaakte afspraken kunnen houden, kan dit namelijk erg vervelende gevolgen hebben. Bedenk van tevoren dus altijd goed of het wel verstandig is om een zakelijke lening af te sluiten, zodat u zoveel mogelijk zeker weet dat u ook daadwerkelijk uw gemaakte afspraken kunt nakomen. Weet u zelf niet goed wat u het beste kunt doen? Dan raden we u zeker aan om contact op te nemen met een onafhankelijke adviseur. Deze adviseur kijkt naar uw financiële situatie en adviseert u over wat u het beste kunt doen.

 

×

Goedendag!

Ik ben Gabriel van Zakelijkgeld.nl. Ik probeer binnen 4 uur een reactie te geven. Wij zijn dagelijks geopend!

× Ik heb een vraag via WhatsApp