Start uw aanvraag
Start uw aanvraag

Onderpand

Wanneer u een lening afsluit dan is dit niet alleen voor u een risico, ook de financieringspartij heeft een risico om met u in zee te gaan. Wat als u uiteindelijk niet over de mogelijkheid beschikt om het geleende geld binnen het afgesproken termijn terug te betalen? Om deze reden worden er soms in  een contract onderpand of waarborg specificaties opgenomen. Dit is niet bij elke partij zo, dus let hier altijd goed op voordat u een contract afsluit.

Wat houdt een onderpand in?

Een onderpand kunt u zien als een bepaalde zekerheid in de vorm van geld, goederen of rechten. Wanneer iemand geld leent van een financieringspartij dan kan de financieringspartij het geld opeisen als de lener de verplichtingen niet nakomt. Bij een onderpand dienen bepaalde bezittingen als garantie voor de financieringspartij. Hierdoor is het voor een financieringspartij aantrekkelijker om met u in zee te gaan, aangezien er dus een onderpand tegenover staat wanneer u de verplichtingen niet nakomt. Hierdoor kan een financieringspartij vaak meer geld uitlenen, omdat het minder risico loopt. Als u de lening niet terugbetaald dan wordt de verstrekker namelijk automatisch eigenaar van het onderpand. Dit is zo vastgesteld in uw contract.

Risico’s

Wanneer er wordt gevraagd naar een onderpand dan kan dit bijvoorbeeld een bedrijfspand zijn. Heeft u dit niet? Dan is het bijvoorbeeld ook mogelijk om uw eigen woning als onderpand te gebruiken. Hoe dan ook: wanneer u de keuze maakt voor een onderpand, dan is het belangrijk om goed na te denken over eventuele risico’s. Mocht u dus uw afspraken niet kunnen nakomen en dus een betalingsachterstand hebben dan kan het mogelijk zijn dat u uw huis kwijtraakt. Wees hier dus van bewust.

Een financieringspartij zonder onderpand vinden?

Er zijn ook diverse financieringspartij die wel een zakelijk lening willen verstrekken zonder dat er wordt gevraagd naar onderpand specificaties. Echter kan het wel zo zijn dat u bij een dergelijke partij een hogere rente moet betalen. Dit omdat het voor de verstrekker dus een groter risico is om een lening aan u te verstrekken. Maak dus afwegingen wat voor u het beste kan uitpakken.

Voorwaarden

Wanneer u een verstrekker vindt waar wordt gevraagd naar een onderpand, dan is het belangrijk dat u altijd goed het opgestelde contract checkt. Dit is sowieso belangrijk wanneer u een lening afsluit, maar met onderpand is het nog belangrijker. Mocht u dus niet uw afspraken kunnen nakomen dan kan dit erg vervelende gevolgen hebben. Bedenk u dus altijd ook goed van te voren of het wel verstandig is om een zakelijke lening af te sluiten, zodat u zoveel mogelijk zekerheid heeft dat u ook daadwerkelijk uw gemaakte afspraken kunt nakomen. Weet u zelf niet goed wat u het beste kunt doen? Dan raden we u zeker aan om contact op te nemen met een onafhankelijke adviseur. Deze adviseur kijkt naar uw financiële situatie en adviseert wat u het beste kunt doen.

 

×

Goedendag!

Ik ben Gabriel van Zakelijkgeld.nl. Ik probeer binnen 4 uur een reactie te geven

× Ik heb een vraag via WhatsApp