Start uw aanvraag
Start uw aanvraag

ZZP vrouwen ontvangen alsnog een zwangerschapsuitkering

27 november 2017

Vrouwen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 als ZZP’er een kind hebben gekregen, komen in aanmerking voor een compensatie van 5.600 euro per kind. Lodewijk Asscher, minister van sociale zaken, heeft de eerste en tweede kamer hier onlangs over geïnformeerd. Zo’n 20.000 vrouwen komen in aanmerking voor een compensatie.

ZZP vrouwen ontvangen alsnog een zwangerschapsuitkering

Door een wijziging in de Wet arbeid en zorg (Wazo) hadden vrouwen destijds geen recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor zelfstandigen. Drie jaar later werd de compensatie echter teruggeroepen, waardoor veel vrouwen het onterecht vonden dat ze niet in aanmerking kwamen voor de compensatie. Een aantal vrouwen besloot naar de rechter te stappen, omdat ze het onterecht vonden dat ze niet in aanmerking zijn gekomen voor de zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Op grond van het VN-Vrouwenverdrag claimden ze de uitkeking. Vanaf juni 2008 krijgen zwangere vrouwen namelijk wel weer een uitkering van minstens 16 weken.

De zaak liep al een aantal jaar. In eerste instantie kreeg het van de hoge raad (in 2011) nog ongelijk, maar de rechtbank Midden-Nederland kwam in 2016 tot een ander oordeel. Na een uitspraak van Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft minister Asscher besloten om een regeling te treffen met deze vrouwen. Vrouwen kunnen een aanvraag indienen bij het UWV. De precieze ingangsdatum is echter nog niet bekend, aangezien de CRvB eerst nog een definitieve uitspraak moet doen.

×

Goedendag!

Ik ben Gabriel van Zakelijkgeld.nl. Ik probeer binnen 4 uur een reactie te geven. Wij zijn dagelijks geopend!

× Ik heb een vraag via WhatsApp