Start uw aanvraag
Start uw aanvraag

ZZP’ers laten geld liggen bij het afsluiten van een zorgverzekering

14 december 2017

Update: u kunt sinds 2023 geen gebruik meer maken van de collectiviteitskorting.

Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit en de Autoriteit Consument & Markt blijkt dat veel ZZP’ers onnodig geld laten liggen bij het afsluiten van een zorgverzekering. Door gebruik te maken van collectiviteitskorting op de premie van de basisverzekering kan er op jaarbasis gemiddeld 100 euro bespaard worden. Met de jaarlijkse deadline voor het opzeggen van de huidige zorgverzekering in zicht, is dit het juiste moment om te bepalen of overstappen in jouw geval lonend is.

Collectiviteitskorting voor ZZP’ers

acm-onderzoek-zzp-ersOm als ZZP’er gebruik te kunnen maken van collectiviteitskorting op de zorgverzekering, dient u lid te zijn van een belangenorganisatie voor ZZP’ers zoals ZZP Nederland, CNV Zelfstandigen, FNV Zelfstandigen of Het Ondernemerscollectief. Deze organisaties hebben contracten afgesloten met diverse zorgverzekeraars waar hun leden korting ontvangen op de premie voor de basisverzekering. In de meeste gevallen krijgen de leden ook korting op aanvullende verzekeringen bij gecontracteerde verzekeraars. Inhoudelijk is de basisverzekering bij alle zorgverzekeraars gelijk, er kan alleen wel een verschil zijn in de keuzevrijheid die een zorgverzekeraar biedt. U kunt vaak kiezen tussen de duurdere restitutiepolis met veel keuzevrijheid of een naturapolis die alleen de zorg bij gecontracteerde zorgverleners volledig vergoed. Laat u altijd goed informeren voordat u een collectieve zorgverzekering afsluit.

Overstappen lonend? Regel het voor 1 januari 2018

Wanneer u reeds verzekerd bent bij een gecontracteerde zorgverzekeraar, is het regelen van de collectiviteitskorting eenvoudig. U hoeft enkel het collectiviteitsnummer dat u op kunt vragen bij de belangenorganisatie waar u lid van bent door te geven aan de zorgverzekeraar. Wanneer u geen lid bent van een belangenorganisatie of niet verzekerd bent bij een gecontracteerde zorgverzekeraar, is dit het moment om uit te zoeken of een lidmaatschap en collectiviteitskorting in jouw persoonlijke situatie lonend is. Een zorgverzekering met collectiviteitskorting is niet in alle gevallen goedkoper dan de huidige verzekering.

×

Goedendag!

Ik ben Gabriel van Zakelijkgeld.nl. Ik probeer binnen 4 uur een reactie te geven. Wij zijn dagelijks geopend!

× Ik heb een vraag via WhatsApp