Start uw aanvraag
Start uw aanvraag

Meer opties financieren zakelijk vastgoed

5 november 2020

Voor veel ondernemers is dit dilemma: een bedrijfspand blijven huren of toch kopen? Startende ondernemers kiezen vaak voor huren. Dit geeft meer flexibiliteit. Bovendien zijn de traditionele banken minder bereid om zakelijke leningen te verstrekken aan starters dan voorheen. Vooral na de nieuwe Europese regelgeving waarin banken aan strengere regels worden gebonden, is het financieren van een zakelijk pand lastiger geworden. Voor banken is het financieren van een kleine bedrijfsruimte namelijk niet meer zo interessant, omdat dit onrendabel is geworden. Daarnaast krijgt u als ondernemer te maken met het feit dat vaak alleen de eerste 50 tot 70 procent wordt gefinancierd. De rest moet opgevangen worden met eigen geld.

zakelijk vastgoed financieren

Wat zijn de voordelen van kopen?

Voor de financiering van een bedrijfspand moet daarom vaak behoorlijk wat eigen geld worden ingelegd. Startende ondernemers beschikken in de meeste gevallen niet over dit kapitaal, waardoor het rondkrijgen van de financiering lastig wordt. Ondernemers met een track record of met veel eigen geld kunnen makkelijker een hypotheek afsluiten voor een bedrijfspand. Hier zitten belangrijke voordelen aan. Het grootste voordeel van een bedrijfspand kopen is het investeren in de eigen onderneming op de lange termijn. Een waardestijging van het pand zorgt bovendien voor een mogelijke vermogensopbouw en dit vermogen kan weer geïnvesteerd worden in het bedrijf. Bovendien zijn de maandelijkse kosten aanzienlijk lager dan bij huren. Ook hoeft er geen rekening te worden gehouden met allerlei voorwaarden van de verhuurder. Houd er wel rekening mee dat u met een gekochte bedrijfsruimte inlevert op flexibiliteit en zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud.

Hoe werkt een zakelijke vastgoedfinanciering?

Onroerend goed – waar het bedrijfspand onder valt – wordt gefinancierd met een zakelijke hypotheek. Dit is een zakelijke lening met een relatief lange looptijd, zoals 10 of 20 jaar. Veel hypotheekverstrekkers financieren ‘slechts’ 50 tot 70 procent van de marktwaarde van de bedrijfsruimte. Wil een ondernemer een bedrijfspand kopen? Dan moet dus 50 tot 30 procent zelf worden ingelegd. De verhouding van de zakelijke lening (in dit geval de hypotheek) tot de waarde van het bedrijfspand wordt de loan to value (LTV) genoemd. Een hypotheek dekt dus in veel gevallen niet het volledige aankoopbedrag van de bedrijfsruimte. Stel dat een bedrijfspand € 300.000 kost en de hypotheekverstrekker 70% financiert 70%. Dan moet de ondernemer zelf nog € 90.000 inleggen. Ook kan er gekozen worden voor stapelfinanciering. Hierbij worden verschillende financieringen gecombineerd om de bedrijfsfinanciering rond te krijgen.

Alternatieve financiers zakelijk vastgoed

Heeft u als ondernemer weinig eigen geld en geen extra onderpand? Dan kan het financieren van een bedrijfspand via de traditionele bank lastig worden. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden. Er zijn tegenwoordig veel alternatieve financiers te vinden die zich richten op het financieren van zakelijk vastgoed. Omdat de markt van bedrijfsfinanciering enorm verdeeld is, hanteert elke aanbieder zijn eigen voorwaarden. De ene aanbieder richt zich bijvoorbeeld op beleggingspanden en de andere legt de focus op het kopen van kleine bedrijfsruimtes. Door te vergelijken is er zeker een oplossing te vinden voor het financieren van een bedrijfspand zonder een traditionele bank. Let altijd goed op de verschillen in kosten en voorwaarden. Rentepercentages, aflossingen, afsluitprovisies en eventuele aflosboetes kunnen sterk uiteenlopen. Houd er rekening mee dat alternatieve financiers in de meeste gevallen ook om een eigen inbreng vragen. Daarnaast is financieren buiten de bank om vaak ook duurder.

×

Goedendag!

Ik ben Gabriel van Zakelijkgeld.nl. Ik probeer binnen 4 uur een reactie te geven. Wij zijn dagelijks geopend!

× Ik heb een vraag via WhatsApp