Wanneer behoort uw bedrijf tot het MKB?
Het MKB staat voor het midden- en kleinbedrijf. Dit wil zeggen dat er maximaal 250 medewerkers bij het bedrijf werkzaam zijn. U bent een middelgroot bedrijf als u minder dan 250 medewerkers in dienst heeft, een jaaromzet van hoogstens 50 miljoen euro heeft en/of een jaarlijks balanstotaal kleiner of gelijk aan 43 miljoen heeft. U valt onder het kleinbedrijf als u minder dan 50 medewerkers heeft, een jaaromzet van hoogstens 10 miljoen euro netto heeft en/of een balanstotaal die kleiner of gelijk is aan 10 miljoen euro. Alles daaronder behoort tot het microbedrijf.
Wanneer heeft u recht op een MKB lening?
Wanneer heeft u recht op een MKB lening? Uiteraard als u voldoet aan de MKB-criteria, maar er spelen nog meer zaken mee bij het aangaan van een MKB lening. Mkb-ondernemers hebben altijd recht op een MKB lening, maar de financier bij wie u de lening aangaat zal enkele eisen stellen om zich in te kunnen dekken tegen verlies of faillissement. Die eisen zijn:
- een goed ondernemingsplan;
- u mag geen achterstandscodering hebben bij het BKR;
- u bent ingeschreven bij de KvK;
- uw jaarcijfers moeten kloppend zijn;
- u moet een plan hebben van wat u met het geld gaat doen.
Krediet of lening?
Als u een zakelijke financiering nodig heeft, heeft u de keuze uit verschillende opties. Twijfelt u of u een zakelijk krediet of een zakelijke MKB lening moet aanvragen? Een krediet wordt vaak ingezet als er even niet genoeg geld in de kas zit om lopende zaken te betalen. Een zakelijke lening wordt afgesloten voor een eenmalige, grotere uitgave. Met een lening ontvangt u het geleende bedrag in één keer op uw rekening, waarna u het bedrag maandelijks terugbetaald (aflost) in gelijke termijnen. Het afgeloste geld kan niet opnieuw worden uitgegeven. Vooraf wordt er een rentepercentage afgesproken over het openstaande bedrag. Bij een krediet staat er een bedrag klaar bij de bank, waaruit u tot een vast limiet geld kunt opnemen wanneer u dat nodig acht. De rente betaalt u alleen over het opgenomen bedrag en elke maand lost u een gedeelte af, dat weer op te nemen is als u het nodig heeft.
Rente MKB lening
Doordat u als mkb’er meer risico loopt dan een grootbedrijf, is de rente voor de lening wat hoger voor u als mkb-ondernemer. Daarnaast zijn uw situatie, de branche waarin u opereert, uw mogelijkheden om af te lossen en de looptijd van uw MKB lening van belang voor de financier. De rente kan per aanbieder verschillen. Vergelijk dus goed alle verschillende partijen, voor u ermee in zee gaat voor een MKB lening.
MKB lening voor starters
Starters moeten investeren in hun bedrijf om van de grond te komen. Daarvoor is er een MKB-krediet. Dit is een subsidie van de overheid die u moet zien als een lening tussen de € 50.000 en de € 250.000. Deze lening is bedoeld voor starters en bestaande ondernemers, voor bedrijven met maximaal 250 medewerkers en ook voor zzp’ers. De looptijd van deze lening is 1 tot 10 jaar en u moet iedere maand aflossen en rente betalen.
MKB lening overheid
De overheid biedt steun aan mkb’ers, omdat mkb’ers samen voor 75% werkgelegenheid in Nederland zorgen. Omdat het belangrijk is dat het goed blijft gaan met deze ondernemers, steunt het kabinet de ondernemers uit het MKB. Met de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) staat de Rijksoverheid voor een deel garant voor MKB leningen. Als u dus niet genoeg onderpand heeft, kunt u gebruikmaken van deze regeling om voor meer zekerheid voor uw financier te zorgen, waardoor u meer kunt lenen. Via uw financier kunt u de Borgstelling MKB-krediet aanvragen. U mag maximaal 1,5 miljoen via dit krediet lenen en uw bedrijf moet minimaal 3 jaar actief zijn.
MKB lening afsluiten
Het aanvragen van een zakelijke lening is een serieuze taak. U zit vaak voor een langere tijd aan een lening vast, dus denk goed na over wat u doet en met wie u in zee gaat. Neem eventueel contact op met een adviseur om zo beter voor ogen te hebben of het slim is om inderdaad een zakelijke lening aan te vragen. Verdiep u goed in de verschillende mogelijkheden en bekijk welke partij het beste bij u past. Stel altijd een plan op en gun uzelf hier ook voldoende tijd voor. Op deze manier kunt u op een overtuigende manier een financiering krijgen voor uw bedrijf, waar u dan zo veel mogelijk profijt van kunt hebben. Daarnaast kost lenen altijd geld, dus wees u daar bewust van en leen niet meer geld dan u nodig heeft. Denk ook goed na over de tijd die u nodig heeft om de investering terug te verdienen.
MKB leningen vergelijken
Waar heeft u behoefte aan? Een MKB-krediet of een Microfinanciering? Welke leningen zijn er allemaal voor mkb’ers en wat zijn de voor- en nadelen? We snappen heel goed dat u de leningen op een rijtje wilt zien, zodat u een gedegen besluit kunt nemen. Het vergelijken van MKB leningen kan u op weg helpen bij uw plan om geld te lenen voor een belangrijke investering. U kunt de leningen vergelijken op de volgende punten:
- Rentepercentage;
- Boeteclausule;
- Voorwaarden;
- (Extra) kosten.
Onafhankelijke partij | Zakelijkgeld.nl
Vergelijk zakelijke leningen altijd via een onafhankelijke partij. Zakelijkgeld.nl is een onafhankelijke partij. Dit wil zeggen dat wij op geen enkele manier verbonden zijn met financieringspartijen. Wij zullen dus eerlijk alles op een rijtje zetten over de verschillende verstrekkers. Welke aanbieder past het beste bij u? Vergelijk rentepercentages, voorwaarden en kosten. Mocht er tussentijds iets veranderen, passen wij dat zo snel mogelijk aan in het overzicht. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan!