Start uw aanvraag
Start uw aanvraag
lening aanvragen zakelijk
Start met vergelijken

Factoring vergelijken?

Wilt u sneller ondernemen, investeren en groeien? Start met vergelijken en ontvang gratis en vrijblijvend vier offertes op maat. U bent ondernemer en u moet continu achter uw facturen aan. Heel vervelend natuurlijk. Start nu gratis met vergelijken en ontdek de mogelijkheden.

  • Voor alle bedrijven: groot of klein
  • Groot aanbod van aangesloten partners
100%

gratis & vrijblijvend

uw aanvragen zijn altijd gratis, u zit nooit ergens aan vast!

4.284

offertes aangevraagd

uw aanvragen worden 
snel verwerkt

50+

aangesloten partners

uw aanvragen worden door onze partners verwerkt

Wat is factoring?

Factoring is een term waar nog niet iedereen mee bekend is. Hoewel het al jaren bestaat, is Nederland er sinds 2015 veel meer mee bezig. Wij geven graag de factoring betekenis. Factoring is een vorm van financiering. Uw cashflow verbetert en u krijgt een directe uitbetaling van uw facturen. Daar staat wel een vergoeding tegenover. U ‘verkoopt’ als het ware uw facturen aan een factoringmaatschappij, waarna zij het bedrag onmiddellijk overmaken naar uw rekening. U besteedt uw debiteurenportefeuille uit aan een extern bedrijf: een factoringmaatschappij. Zij kunnen alleen de financiering van de debiteurenportefeuille overnemen, maar u kunt er ook voor kiezen om uw incasso en debiteurenbeheer uit te besteden aan dit externe bedrijf. Welke mogelijkheden er zijn, leggen wij graag aan u uit.

Hoe werkt het?

Het maken van een vergelijking bij zakelijkgeld.nl is heel makkelijk, volg enkele stappen en start met het maken van uw vergelijking.

Start met vergelijken
1

Gegevens invullen

Vul het formulier volledig in met uw gegevens, zodat wij hierop kunnen inspelen.

2

Ontvang aanbod op maat

Nadat wij onze partners op de hoogte hebben gesteld, zal u uw offertes ontvangen.

3

Kies het beste aanbod

Vergelijk de offertes van onze partners en maak de meeste geschikte keuze.

Start met vergelijken

Verschillende soorten factoring

Er zijn verschillende soorten factoringbedrijven die elk ook weer een andere manier van factoring aanbieden. Om een juiste keuze te maken is het goed om te weten welke soorten er bestaan voordat u factoring aanvraagt. Wij behandelen vier soorten van factoring: traditionele factoring, American factoring, reverse factoring en de debiteurenfinanciering.

Traditonele factoring

Veel grote bedrijven passen traditionele factoring al jaren toe. Bij traditionele factoring draagt u uw hele debiteurenbestand over aan een factoringmaatschappij. Een vereiste is vaak dat uw bedrijf minimaal 3 jaar bestaat. U betaalt factoring bedrijven een vast bedrag van uw omzet of een klein percentage daarvan. De kosten zijn dus afhankelijk van uw omzet. Traditionele factoring wordt ook wel gezien als een andere optie voor een bancaire lening. In principe liggen de factoring kosten hier niet zo hoog. Wel is het zo dat het risico bij u ligt, niet bij het externe bedrijf.

Lees meer over Traditionele Factoring

In het kort de voordelen en nadelen op een rijtje:

  • Uw bedrijf bestaat minimaal 3 jaar
  • 80-90% direct (binnen 24 uur) uitbetaald
  • Langlopend contract
  • Risico ligt bij u
  • U besteed uw hele debiteurenadministratie uit
  • Kosten: klein percentage (1-3%) of vast bedrag van uw omzet.
Lees meer over Traditionele Factoring

American factoring

Sinds 2015 neemt de alternatieve financieringsvorm American factoring steeds meer toe in Nederland. Met American factoring verkoopt u uw facturen per stuk. Het is dus erg flexibel. Dat is dan ook het grootste verschil met de traditionele factoring. U kiest welke factuur en wanneer u deze door de factoringmaatschappij aan u laat uitbetalen. U heeft bij American factoring niet te maken met langlopende contracten. Bovendien wordt er niet gekeken naar omzeteisen. U kies echt per debiteur of u de factuur doorverkoopt. Hierbij geeft u wel volledig het risico uit handen aan de factoringmaatschappij. De kosten van American factoring zijn niet vast, maar liggen vaak tussen de 3 en 6 procent van het factuurbedrag. U krijgt uw factuur voor 100 procent direct uitbetaald. Met name voor zzp’ers en mkb’ers is deze factoring interessant.

Lees meer over American Factoring

In het kort de voordelen en nadelen op een rijtje:

  • Flexibel
  • 100% direct (binnen 24 uur) uitbetaald
  • Geen langlopende contracten
  • Geen omzeteis
  • Risico ligt niet bij u
  • U kiest per debiteur en factuur welke u uitbesteed
  • Kosten: tussen de 3 en 6 procent van het totale factuurbedrag
  • Met name interessant voor zzp’ers en mkb’ers
Lees meer over American Factoring
  • Voor alle bedrijven: groot of klein
  • Binnen één werkdag reactie
  • Groot aanbod van aangesloten partners

Reverse factoring

In tegenstelling tot de traditionele factoring, wordt er bij reverse factoring gekeken naar de afnemer. De debiteur (uw klant) initieert deze financieringsoplossing. Op deze manier krijgt de afnemer langer de tijd om de factuur te betalen en u heeft meer zekerheid dat de facturen worden betaald. Het gaat hier alleen om echt goedgekeurde facturen, om wanbetaling tegen te gaan. De kosten liggen lager bij reverse factoring, omdat er alleen sprake is van goedgekeurde facturen. De kosten liggen bij de leverancier en liggen tussen de 2 en 4 procent. Ook ligt het risico niet bij u, maar bij de factoringmaatschappij.

Lees meer over Reverse Factoring

In het kort de voordelen en nadelen op een rijtje:

  • 100% direct uitbetaald, minus een kleine fee
  • Er wordt gekeken naar de kredietwaardigheid van de debiteur
  • Wanbetaling wordt tegengegaan door goedgekeurde facturen
  • Risico ligt niet bij u
  • Uw klant krijgt meer werkkapitaal, zijn facturen zijn voorgefinancierd
  • Geschikt voor MKB
Lees meer over Reverse Factoring

Debiteurenfinanciering

Naast de drie bovengenoemde opties, bestaat er ook nog zoiets als debiteurenfinanciering. Deze organisaties financieren de openstaande facturen van uw klanten. Zij betalen een deel van het openstaande bedrag aan u. Het verschil met factoring is dat u zelf contact onderhoudt met de debiteur. Debiteurenfinanciering wordt op twee manieren aangeboden: als factoring en als rekening-courant krediet. Daarbij krijgt u een kredietlimiet op uw zakelijke rekening. De hoogte daarvan wordt bepaald door de voorgaande jaarcijfers (waaronder de omvang debiteuren). U kunt voor debiteurenfinanciering niet alleen terecht bij factoringmaatschappijen, maar ook bij uw bank.

Lees meer over debiteurenfinanciering

In het kort de voordelen en nadelen op een rijtje:

  • U houdt zelf contact met uw klant (de debiteur)
  • Rekening-courant: U krijgt een kredietlimiet op uw zakelijke rekening
  • U kunt ook terecht bij uw bank
Lees meer over debiteurenfinanciering
start met vergelijken

U hoeft voortaan geen tijd en energie meer te verspillen aan de debiteurenadministratie. Deze kunt u deels of geheel uitbesteden. Met factoring voorkomt u financiële problemen, omdat sommige factoring bedrijven het risico voor u dragen (met name de American factoring). Deze verzekert u ook tegen faillissement van de debiteur. Zo heeft u zelf geen risico. Dit is echter niet bij elke factoringmaatschappij zo. Uitstaande facturen worden direct en rechtstreeks aan u betaald. U heeft geen last meer van facturen die te laat of niet betaald worden. Incassobureaus betalen pas uit als de factuur betaald is, dat is bij factoring bedrijven anders: zij betalen binnen 24 uur uit. U kunt gelijk verder met uw bedrijf: tijd voor investeren en uw bedrijf verder laten groeien. Waar wacht u nog op? Vergelijk via onze website welke factoringmaatschappij goed bij u past. Zo ziet u in een oogopslag de voordelen van de factoring bedrijven. Vergelijk ze hier nu.

  • Wat zijn de factoring kosten?

    Er zit nogal een verschil in de kosten als u kijkt naar de diverse factoring mogelijkheden. Gaat u voor traditionele factoring, dan kijken factoring bedrijven naar uw omzet. U betaalt een vast bedrag of een percentage van uw omzet aan de factoringmaatschappij. Bij American factoring liggen de kosten vaak tussen de 3 en 6 procent van het te ontvangen factuurbedrag. De vergoedingen zijn dus hoger dan bij de traditionele factoring, ook omdat het zo flexibel is en de maatschappij het risico draagt. Bij reverse factoring komen de kosten bij de afnemer te liggen en niet bij u.

    Als u voor de optie debiteurenfinanciering – rekening-courant krediet – kiest, dan zit u vast aan een variabele rente. Deze kan stijgen, maar ook dalen. Uw maandkosten kunnen hierdoor maandelijks verschillen. Bij factoring zit u aan een percentage of vast bedrag van uw omzet vast.

    Afhankelijk van de factoringmaatschappij kunnen er ook bijkomende kosten plaatsvinden. Sommige factoring bedrijven hanteren aanmeldingskosten. Of de factoringmaatschappij opent een aparte rekening voor u. Deze kosten komen ook vaak voor uw rekening. Als factoring bedrijven een kredietwaardige check uitvoeren, voeren ze in enkele gevallen de kosten door op u. Controleer dit dus goed voordat u zich aanmeldt bij een maatschappij.

  • Factoring aanvragen: hoe verloopt dit proces?

    Welke factoring het meest geschikt voor u is, is per persoon en bedrijf verschillend. Belangrijk is om eerst te kijken naar de verschillende soorten factoring en welke factoring bij u en uw bedrijf past. Bekijk de verschillende mogelijkheden en vergelijk deze met elkaar. Vraag eventueel offertes op bij diverse organisaties, zodat u een juiste keus kunt maken. Vraag naar een overzicht van alle kosten die erbij komen kijken. Lees ook goed de voorwaarden van de factoring bedrijven door. Aan welke verplichtingen moet u voldoen en komen er additionele kosten bij?

     

    Als u een keuze heeft gemaakt, dan is het tijd om te kijken hoe de factoringaanvraag verloopt. In de meeste gevallen kunt u zich online aanmelden en vaak al de volgende dag beginnen. U hoort dikwijls dezelfde dag of u in aanmerking komt. De meeste factoringmaatschappijen bieden de optie om de factuur via een app of portaal in te sturen. Zij regelen de rest. Tegenwoordig is er een optie om op de hoogte te blijven van de factuurstatus. In de meeste gevallen krijgt u binnen 24 uur 85 tot 100 procent uitbetaald, afhankelijk voor welke factoring u heeft gekozen.

     

    Het proces

    U heeft een dienst of product geleverd aan een bedrijf. Daarover maakt u een factuur. Deze factuur dient u in bij de factoringmaatschappij. Factoring bedrijven controleren de factuur en verifiëren dit bij de debiteur. Zij willen onjuistheden en fraude voorkomen, dus worden en vragen gesteld aan de debiteur:

     

    • Is de factuur aangekomen?
    • Heeft de afnemer de geleverde producten/diensten naar tevredenheid ontvangen?
    • Gaat de debiteur akkoord met het betalen van de factuur via de factoringmaatschappij?

     

    Factoring bedrijven ‘kopen’ uw factuur, zodat zij die kunnen innen bij de afnemer. Doordat zij deze dienst van u overnemen, betaalt u meestal een percentage over het factuurtotaal of over uw omzet. Vervolgens betaalt de factoringmaatschappij direct 80, 90 of 100 procent van de volledige factuur aan u uit (het percentage is afhankelijk van de soort factoring). U bent betaald en kunt vervolgens weer investeren. De factoringmaatschappij wacht op de betaling van de afnemer. Afhankelijk van de door u gekozen factoring, krijgt u nog een restbedrag minus het afgesproken percentage.

  • Wat zijn de voordelen van Factoring?

    Er zitten zeker wat voordelen aan factoring. Wij sommen ze graag even voor u op.

    • Met factoring heb je bijvoorbeeld meer flexibiliteit in je beschikbare middelen.
    • Door middel van factoring heeft u meer beschikking over kapitaal dan via een bankfinanciering op debiteuren. Factoring bedrijven betalen meestal meer dan 70 procent direct aan u uit; banken betalen rond de 50 procent.
    • Heel veel factoringmaatschappijen stellen het factuurbedrag binnen 24 uur beschikbaar. U ontvangt het te betalen bedrag door de afnemer dus vrij snel.
    • In de meeste gevallen van factoring hoeft u er niet zelf achteraan.
    • Er wordt met name gekeken naar de kredietwaardigheid van de debiteur. Daar innen factoring bedrijven het geld.
    • Het risico ligt – afhankelijk van de soort factoring – bij de factoringmaatschappij.
    • Het scheelt u tijd als u de debiteurenadministratie uitbesteedt.
  • Wat zijn de nadelen van Factoring?

    Er zitten echter ook nadelen verbonden aan factoring. Wij geven u kort een overzicht.

    • Er zijn kosten verbonden aan factoring. Vaak is dit wel 3 tot 6 procent van uw factuur (American factoring) of een vast gedeelte van uw omzet (traditionele factoring).
    • Het maximale te verkrijgen krediet is beperkt, aangezien het direct gerelateerd is aan uw facturen of omzet.
    • Bij traditionele factoring draagt u zelf het risico. Dat is vervelend als debiteuren niet op tijd betalen.
    • Niet al uw facturen komen in aanmerking. Laat u van tevoren goed informeren.
    • Bij faillissement van uw klant moet u mogelijk het ontvangen bedrag terug betalen aan de factoringmaatschappij.
    • Factoring bedrijven kunnen afnemers weigeren als zij hoog risico lopen.

Veelgestelde vragen

×

Goedendag!

Ik ben Gabriel van Zakelijkgeld.nl. Ik probeer binnen 4 uur een reactie te geven. Wij zijn dagelijks geopend!

× Ik heb een vraag via WhatsApp