Start uw aanvraag
Start uw aanvraag

Reverse factoring

Een eigen bedrijf beheren is leuk, uitdagend en soms spannend. Maar hoe fijn lijkt u het om u bezig te houden met de ontwikkelingen van uw bedrijf, zonder dat u hoeft om te kijken naar uw debiteurenbeheer. U kunt volledig uw gang gaan om uw bedrijf te laten groeien, maar u hoeft zich geen zorgen te maken of en wanneer de factuur betaald wordt. Dat wordt namelijk met factoring geregeld. Hoe het werkt? Dat vertellen wij u graag. We behandelen hier reverse factoring: wat is reverse factoring? Hoe werkt het, wat zijn de verschillen met anderen soorten factoring en wat zijn de de voor- en nadelen van reverse factoring?

Reverse factoring betekenis

Wat is reverse factoring? Reverse factoring werkt anders dan andere soorten factoring. In tegenstelling tot de traditionele factoring en American factoring, wordt er bij reverse factoring gekeken naar de afnemer. Reverse factoring gaat dus niet uit van u, bij reverse factoring telt de kredietwaardigheid van de debiteur. De debiteur (uw klant) initieert deze financieringsoplossing. Zo krijgt de afnemer langer de tijd om niet betaalde facturen te betalen. En u heeft meer zekerheid dat uitstaande facturen daadwerkelijk betaald worden. Bij reverse factoring verkoopt u dus de openstaande factuur aan een debiteur, maar alleen als het om goedgekeurde facturen gaat. Om wanbetaling te bestrijden, wordt bij reverse factoring alleen gewerkt met echt goedgekeurde facturen. Het risico ligt bij de factoringmaatschappij en niet bij u. De kosten liggen lager bij reverse factoring, omdat er dus alleen sprake is van goedgekeurde facturen. De kosten liggen bij de leverancier en liggen tussen de 2 en 4 procent.

Het verschil tussen reverse factoring en andere soorten factoring

Samengevat verschilt reverse factoring van andere soorten doordat het naar de afnemer kijkt, naar zijn kredietwaardigheid. Bij American factoring en traditionele factoring wordt naar uw bedrijf gekeken. Net als bij American factoring ligt ook bij reverse factoring het risico niet bij u, maar bij de factoring bedrijven. Reverse factoring is net als traditionele factoring met name geschikt voor grote bedrijven. Wat opvalt is dat reverse factoring net als American factoring 100 procent binnen 24 uur uitbetaalt, maar daar tegenover wel een lagere vergoeding heeft staan ten opzichte van alternatieve methoden.

Voor- en nadelen van reverse factoring

Net als iedere factoring, heeft ook reverse factoring zijn voor- en nadelen. Hieronder ziet u wat de voordelen van reverse factoring zijn, en wat de nadelen van reverse factoring zijn.

Voordelen

 • 100% direct uitbetaald;
 • De kosten zijn relatief laag;
 • Het risico ligt niet bij u;
 • Kredietwaardigheid van de afnemer belangrijk.

Nadelen

 • De debiteur moet wel mee willen werken;
 • Alleen voor wat grotere bedrijven;
 • Debiteur gaat alleen akkoord met goedgekeurde facturen.

Samenvattend

 • 100% direct uitbetaald, minus een kleine fee;
 • Er wordt gekeken naar de kredietwaardigheid van de debiteur;
 • Wanbetaling wordt tegengegaan door goedgekeurde facturen;
 • De debiteur gaat niet akkoord met een niet goedgekeurde factuur;
 • Risico ligt niet bij u;
 • Uw klant krijgt meer werkkapitaal, zijn facturen zijn voorgefinancierd;
 • Geschikt voor MKB en grote bedrijven.

Aanbieders vergelijken

Voor u de keuze maakt voor een factoringmaatschappij, is het slim om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende factoringmaatschappijen. Gelukkig kan dat op onze website. Welke reverse factoring bij u past, dat kiest u zelf. Wij geven u een overzicht van de aanbieders die mogelijk het beste bij u passen.

×

Goedendag!

Ik ben Gabriel van Zakelijkgeld.nl. Ik probeer binnen 4 uur een reactie te geven. Wij zijn dagelijks geopend!

× Ik heb een vraag via WhatsApp