Reverse factoring
Een eigen bedrijf beheren is leuk, uitdagend en soms spannend. Maar hoe fijn lijkt u het om u bezig te houden met de ontwikkelingen van uw bedrijf, zonder dat u hoeft om te kijken naar uw debiteurenbeheer. U kunt volledig uw gang gaan om uw bedrijf te laten groeien, maar u hoeft zich geen zorgen te maken of en wanneer de factuur betaald wordt. Dat wordt namelijk met factoring geregeld. Hoe het werkt? Dat vertellen wij u graag. We behandelen hier reverse factoring: wat is reverse factoring? Hoe werkt reverse factoring, de verschillen met anderen soorten factoring en de voor- en nadelen van reverse factoring.
Reverse factoring betekenis
Wat is reverse factoring? Reverse factoring werkt anders dan andere soorten factoring. In tegenstelling tot de traditionele factoring en American factoring, wordt er bij reverse factoring gekeken naar de afnemer. De debiteur (uw klant) initieert deze financieringsoplossing. Zo krijgt de afnemer langer de tijd om een factuur te betalen. En u heeft meer zekerheid dat het daadwerkelijk betaald wordt. Om wanbetaling te bestrijden, wordt bij reverse factoring alleen gewerkt met echt goedgekeurde facturen. Het risico ligt bij de factoringmaatschappij en niet bij u. De kosten liggen lager bij reverse factoring, omdat er dus alleen sprake is van goedgekeurde facturen. De kosten liggen bij de leverancier en liggen tussen de 2 en 4 procent.
Het verschil tussen reverse factoring en andere soorten factoring
Het grootste verschil zit hem in het feit dat reverse factoring naar de afnemer kijkt, naar zijn kredietwaardigheid. Bij American factoring en traditionele factoring wordt naar uw bedrijf gekeken. Net als bij American factoring ligt ook bij reverse factoring het risico niet bij u, maar bij de factoring bedrijven. Reverse factoring is net als traditionele factoring met name geschikt voor grote bedrijven. Wat opvalt is dat reverse factoring net als American factoring 100 procent binnen 24 uur uitbetaald, maar daar tegenover wel een lage vergoeding heeft staan.
Voor- en nadelen van reverse factoring
Net als iedere factoring, heeft ook reverse factoring zijn voor- en nadelen. Hieronder ziet u ze wat verder uitgewerkt.
Voordelen
- 100% direct uitbetaald;
- De kosten zijn relatief laag;
- Het risico ligt niet bij u;
- Kredietwaardigheid van de afnemer belangrijk.
Nadelen
- De debiteur moet wel mee willen werken;
- Alleen voor wat grotere bedrijven.
Samenvattend
- 100% direct uitbetaald, minus een kleine fee;
- Er wordt gekeken naar de kredietwaardigheid van de debiteur;
- Wanbetaling wordt tegengegaan door goedgekeurde facturen;
- Risico ligt niet bij u;
- Uw klant krijgt meer werkkapitaal, zijn facturen zijn voorgefinancierd;
- Geschikt voor MKB en grote bedrijven.
Aanbieders vergelijken
Voor u de keuze maakt voor een factoringmaatschappij, is het slim om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende factoringmaatschappijen. Gelukkig kan dat op onze website. Welke reverse factoring bij u past, dat kiest u zelf. Wij geven u een overzicht van de aanbieders die mogelijk het beste bij u passen.