Start uw aanvraag
Start uw aanvraag

Factoring voor zzp en freelancers

Misschien bent u nog niet zo lang zzp’er of freelancer en is het opstarten van uw eigen bedrijf best een beetje moeilijk. Er komen veel kosten bij kijken, u moet investeren en niet elke factuur wordt op tijd betaald. Dat is natuurlijk vervelend. Toch is er een oplossing waardoor u uw cashflow behoudt en u uw tijd niet hoeft te verspillen aan het jagen op openstaande facturen. Er bestaat zoiets als factoring voor zzp’ers en freelancers. U leest hieronder wat dit inhoudt.

Factoring voor zzp’ers

Hierboven schetsten wij al het beeld van facturen die niet of niet op tijd betaald worden. Dat is natuurlijk erg vervelend, want u maakt ook kosten. Daar is een oplossing voor verzonnen: factoring. Wat is factoring? Factoring is een manier om direct (binnen 24 uur) uw uitstaande factuur betaald te krijgen. U verkoopt als het ware uw facturen aan een zogenoemd factoringmaatschappij. Zij betalen het uitstaande bedrag volledig of gedeeltelijk (het restbedrag volgt wanneer de factuur is betaald door de klant) binnen 24 uur aan u uit. Zo beschikt u gelijk over uw geld en loopt u weinig tot geen risico. De factoringmaatschappij neemt bovendien uw debiteurenbeheer over. De klant kan het bedrag nog steeds binnen de afgesproken betalingstermijn betalen en de maatschappij zorgt ervoor dat de goede klantrelatie tussen uw klant en u blijft behouden.

Waarom kies je als freelancer voor factoring?

Factoring kan handig zijn voor freelancers, omdat u een constante en stabiele cashflow heeft. U heeft daar wellicht wel behoefte aan. U hoeft dan niet meer te wachten tot de onbetaalde facturen eindelijk betaald worden en kunt direct de huur of hypotheek betalen en investeringen doen voor uw onderneming. Daarnaast is factoring zzp handig als u direct geld nodig heeft. Bij de meeste factoringmaatschappijen ligt het risico niet bij u. Hiermee dekt u gelijk het risico af wanneer facturen niet of niet op tijd betaald worden.

Voordelen en nadelen zzp factoring

Er zitten diverse voor- en nadelen aan zzp factoring. Door deze tegen elkaar af te wegen, kunt u bepalen of zzp factoring iets voor u is.

Voordelen

  • Vaak tot 100% direct (binnen 24 uur) uitbetaald.
  • Het risico ligt vaak niet bij u.
  • Freelance debiteurenbeheer ligt niet bij u. U geeft dit uit handen.

Nadelen

  • Vaak moet u transparant zijn over uw bankzaken. Inzicht in uw financiële positie kan als nadeel ervaren worden.
  • Weerstand bij debiteuren, daardoor kan de relatie tussen klant en opdrachtgever verslechteren.

Kosten freelance factoring

Eén van de eerste vragen die u waarschijnlijk stelt is: wat kost factoring? De kosten van freelance factoring zijn erg afhankelijk van de maatschappij met wie u in zee gaat. De kosten variëren tussen de 3% en 6% per uitstaande factuur. Dit percentage wordt afgetrokken van het bedrag dat u krijgt uitbetaald. Stel: uw uitstaande factuur bedraagt € 100. Een factoringmaatschappij regelt de factuur voor u en u moet de maatschappij 3% betalen. Dan ontvangt u € 97,00 van de maatschappij. U staat dus een deel van het bedrag op uw ingediende facturen af.

Aanbieders vergelijken

Er zijn verschillende aanbieders die zzp factoring aanbieden. Kijk goed welke maatschappij bij u past en welke voorwaarden eraan verbonden zijn. Indien u bij ons uw gegevens achterlaat voor factoring, laten wij u een selectie zien van aanbieders die mogelijk goed bij u passen. Lees het contract zorgvuldig door, weet wat de eventuele additionele kosten zijn en waar u aan begint voordat u voor zzp factoring kiest.

×

Goedendag!

Ik ben Gabriel van Zakelijkgeld.nl. Ik probeer binnen 4 uur een reactie te geven. Wij zijn dagelijks geopend!

× Ik heb een vraag via WhatsApp