Start uw aanvraag
Start uw aanvraag

Factoring voor zzp en Freelancers

Misschien bent u nog niet zo lang zzp’er of freelancer en is het opstarten van uw eigen bedrijf best een beetje moeilijk. Er komen veel kosten bij kijken, u moet investeren en niet elke factuur wordt op tijd betaald. Dat is natuurlijk vervelend. Toch is er een oplossing waardoor u uw cashflow behoudt en u uw tijd niet hoeft te verspillen aan het jagen op openstaande facturen. Er bestaat zoiets als factoring voor zzp’ers en freelancers. U leest hieronder wat het inhoudt.

Factoring voor zzp’ers

Hierboven schetsten wij al het beeld van facturen die niet of niet op tijd betaald worden. Dat is natuurlijk erg vervelend, want u maakt ook kosten. Daar is een oplossing voor verzonnen: factoring. Wat is factoring? Factoring is een manier om uw uitstaande facturen direct (binnen 24 uur) uit te laten betalen. U verkoopt als het ware uw facturen aan een zogenoemd factoringmaatschappij. Zij betalen het uitstaande bedrag volledig of gedeeltelijk (het restbedrag volgt wanneer de factuur betaald is door de klant) binnen 24 uur aan u uit. Zo beschikt u gelijk over uw geld en loopt u weinig tot geen risico.

Waarom kies je als freelancer voor factoring?

Factoring kan handig zijn voor freelancers, omdat u een constante cashflow heeft. U heeft daar wellicht wel behoefte aan. U hoeft niet meer te wachten en kunt direct de huur of hypotheek betalen en investeringen doen voor uw onderneming. Daarnaast is factoring zzp handig als u direct geld nodig heeft. Bij de meeste factoringmaatschappijen ligt het risico niet bij u. Hiermee dekt u gelijk het risico af wanneer facturen niet of niet op tijd betaald worden.

Voordelen en nadelen zzp factoring

Er zitten diverse voor- en nadelen aan freelance factoring. Het is van belang om te kijken wat zwaarder voor u weegt in onderstaande lijst.

Voordelen

  • Vaak tot 100 % direct (binnen 24 uur) uitbetaald;
  • Het risico ligt vaak niet bij u;
  • Freelance debiteurenbeheer ligt niet bij u. U geeft het uit handen.

Nadelen

  • Vaak moet u transparant zijn over uw bankzaken. Inzicht in uw financiële positie kan als nadeel ervaren worden;
  • Weerstand bij debiteuren, daardoor kan de relatie tussen klant en opdrachtgever verslechteren.

Kosten freelance factoring

De kosten van freelance factoring is erg afhankelijk bij welke maatschappij u uw freelance debiteuren laat. De kosten variëren tussen de 3 en 6 procent per uitstaande factuur. Dit percentage wordt afgetrokken van het bedrag dat u krijgt uitbetaald. Stel: uw uitstaande factuur bedraagt € 100,-. Een factoringmaatschappij regelt de factuur voor u en hypothetisch gezien moet u de maatschappij 3 procent betalen. Dan ontvangt u € 97,- van de maatschappij.

Aanbieders vergelijken

Er zijn verschillende aanbieders die zzp factoring aanbieden. Kijk goed welke maatschappij bij u past en welke voorwaarden eraan verbonden zijn. Indien u bij ons uw gegevens achterlaat voor factoring, geven wij u een selectie van aanbieders die mogelijk goed bij u passen. Lees het contract zorgvuldig, weet wat de eventuele additionele kosten zijn en waar u aan begint voordat u zzp factoring aangaat.

×

Goedendag!

Ik ben Gabriel van Zakelijkgeld.nl. Ik probeer binnen 4 uur een reactie te geven

× Ik heb een vraag via WhatsApp