Start uw aanvraag
Start uw aanvraag
crowd-hulp

Debiteurenfinanciering

U heeft een goede relatie met uw klant, maar u vindt het vervelend om altijd facturen te maken en deze te versturen? Komt u in de problemen wanneer klanten niet betalen? Daar is namelijk een oplossing voor.

  • Voor alle bedrijven: groot of klein
  • Binnen één werkdag reactie
  • Groot aanbod van aangesloten partners

Vind de lening die bij u past.

minimaal €5.000,- en maximaal €1.000.000.
Hoeveel geld kan ik lenen?
minimaal 1 maand en maximaal 60 maanden

Door gebruik te maken van debiteurenfinanciering onderhoudt u zelf de goede relatie met uw klant, maar u kunt de debiteuren uitbesteden. Zo houdt u voldoende tijd en ruimte in uw bedrijf over om aan de slag te gaan met de zaken die u echt liggen. Hieronder leest u wat debiteurenfinanciering inhoudt, wat de voor- en nadelen zijn en welke kosten er aan verbonden zijn.

Wat is debiteurenfinanciering?

Wat is debiteurenfinanciering precies, en hoe werkt debiteurenfinanciering? Bij debiteurenfinanciering ontvangt u geld (financiering) op basis van het uitstaande saldo aan afnemers. Afnemers zijn onderdeel van het werkkapitaal van een bedrijf. U kunt daarom ook wel zeggen dat een debiteurenfinanciering een vorm van financiering is voor het werkkapitaal.

1. Rekening Courant Krediet

In dit geval kiest u voor debiteuren uitbesteden bij bijvoorbeeld de bank. Dit type rekening wordt meestal door de bank ingezet. Dat is het simpelst. Zo ontvangt u op uw zakelijke rekening een kredietlimiet. De hoogte van dit krediet is afhankelijk van de omvang van uw debiteuren en/of voorraden in het laatste jaaroverzicht van uw bedrijf, dit is een soort zakelijke lening. Niet elke bank hanteert hetzelfde percentage. Vaak kunt u er wel vanuit gaan dat een bank 40 tot 50 procent van de waarde van uitstaande debiteuren wil financiering. Mocht u een verzekering hebben tegen wanbetaling, dan kan dit percentage ophogen tot ongeveer 70 procent. Lees meer

2. Factoring debiteuren

Een andere manier van debiteurenfinanciering is factoring. Factoring is namelijk ook een vorm van financiering, de debiteuren financieren uw uitstaande facturen. Factoringmaatschappijen kopen uw openstaande facturen. U geeft uw debiteurenbeheer uit handen. Zij betalen binnen 24 uur uw openstaande factuur gedeeltelijk of geheel aan u uit. Zo kunt u verder met uw bedrijf, zonder geldzorgen. De factoringmaatschappij gaat bij de debiteur achter de factuur aan. Factoring debiteuren verbetert uw cashflow en u ontvangt een directe uitbetaling van uw openstaande facturen. U betaalt echter wel een vergoeding aan de factoringmaatschappij. Bij beide manieren van debiteurenfinanciering wordt de vordering genomen bij uw klanten. Lees meer

Wat zijn de kosten van debiteurenbeheer?

De kosten van debiteurenbeheer is afhankelijk op welke manier u uw debiteurenfinanciering uit handen geeft. Kiest u voor factoring? Dan moet u een keuze maken tussen traditionele factoringAmerican factoring of reverse factoring. De kosten van factoring is een percentage van uw omzet of factuur. Bij courant krediet ligt dat een beetje anders. U betaalt rente over de lening die u bent aangegaan. Met de bank spreekt u een vaste rente af over het gedeelte van de kredietlimiet dat u echt gebruikt. Dat kan 1 procent zijn, maar ook 12 procent. Daarnaast betaalt u ook behandelingskosten. Dit betaal je voor het advies en het in behandeling nemen van je financieringsverzoek. De hoogte van deze kosten is afhankelijk per bank. Dus de kosten debiteurenbeheer is afhankelijk van welke optie u kiest.

Voor- en nadelen van debiteurenfinanciering?

Er komen verschillende voor- en nadelen kijken bij een debiteurenfinanciering. We bespreken ze per manier. Voordelen rekening-courant krediet

  • U kunt gelijk geld opnemen van uw rekening;
  • Er wordt geen kredietwaardig onderzoek ingesteld;
  • Vaak kunt u gebruikmaken van gratis advies;
  • Flexibel en gemakkelijk.

Nadelen rekening-courant krediet

  • De kosten zijn vaak relatief hoog;
  • U geeft gemakkelijker geld uit, zonder dat u het wellicht door heeft. Het blijft wel een soort zakelijke lening.

Voordelen debiteuren factoring

  • U krijgt binnen 24 uur een groot gedeelte of het totale bedrag van de factuur betaald;
  • Vaak ligt het risico bij de factoringmaatschappij;
  • Het is flexibel;
  • Afhankelijk van een factoringmaatschappij betaalt u niet al te hoge kosten;
  • Debiteuren uitbesteden scheelt u veel tijd en moeite.

Nadelen debiteuren factoring

  • Er zitten kosten verbonden aan factoring;
  • Het maximale te verkrijgen krediet is beperkt;
  • Niet al uw openstaande facturen komen in aanmerking voor factoring genoemd.

Voordat u een keus maakt voor debiteurenfinanciering is het verstandig om informatie in te winnen. Vul uw gegevens in op onze website om te kijken welke bank of welke factoringmaatschappij goed bij u past.

 

Laatst bijgewerkt: 11/01/24

×

Goedendag!

Ik ben Gabriel van Zakelijkgeld.nl. Ik probeer binnen 4 uur een reactie te geven. Wij zijn dagelijks geopend!

× Ik heb een vraag via WhatsApp