Met welke kosten voor zakelijke lening moet ik rekening houden?
Elke situatie is anders. De één sluit een zakelijke lening af voor het kopen van een auto, terwijl de ander een zakelijke lening afsluit om een nieuw pand te kunnen openen. Ook langlopende investeringen zijn gebruikelijk, bijvoorbeeld om te verduurzamen. Elke situatie en zakelijke financiering is dus anders en de rente van de aanbieders verandert en verschilt constant. Hierdoor kunnen wij u niet precies zeggen met welke kosten u exact rekening moet houden. Om toch inzicht te krijgen in de maandelijkse kosten, hebben wij voor u een handig rekenoverzicht gemaakt:
- Afsluitprovisie kredietverstrekkers: dit is het bedrag dat de financieringspartij in rekening brengt voor het afsluiten van uw zakelijke lening. De afsluitprovisie bedraagt meestal tussen de 2 en 3 procent van het leenbedrag. Wilt u dus 10.000 euro lenen? Dan bedraagt de afsluitprovisie tussen de 200 en 300 euro.
- Rentekosten: wanneer u een lening afsluit dan moet u altijd een afgesproken rentepercentage betalen. Over het vastgestelde bedrag dat u wilt lenen wordt de rente berekend. Het verschilt per aanbieder hoe hoog de rente is, dus bekijk altijd per aanbieder wat de hoogte is van de rente. Let er daarbij ook altijd op dat de hoogte van de rente gedurende de looptijd kan veranderen. Er is dan sprake van een variabele rente. Maak hier dus goed afspraken over met de financieringspartij, want zo komt u niet voor verrassingen te staan.
- Rentevast premie: kiest u ervoor om niet meteen het gehele bedrag op te nemen? Dan moet u hiervoor een rentevast premie betalen. Deze is meestal wel lager dan de rente die over het opgenomen bedrag wordt betaald.
- Vervroegd aflossen: heeft u de mogelijkheid om een deel van de schuld vervroegd af te lossen, naast de maandelijkse aflossing? Bijvoorbeeld omdat een langlopende investering vlotter uitpakt? Dit kan in sommige gevallen leiden tot een boete die u moet betalen. Of dit het geval is, dat leest u in uw contract. Kijk hier dus altijd goed naar voordat u een lening afsluit en bovenop de maandelijkse termijnen wil gaan aflossen.
- Aanpassingen: het kan voorkomen dat er aanpassingen moeten worden gedaan in het contract. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er veranderingen plaatsvinden binnen de zakelijke situatie. Hier worden vaak extra kosten aan verbonden, dus let hier goed op.
- Oversluiten lopende verplichting: heeft u een persoonlijke openstaande lening of een openstaand saldo op een doorlopend krediet? U kunt ervoor kiezen om dit over te sluiten naar een bedrijfskrediet of zakelijk krediet. Let er goed op dat dit dus wel extra kosten met zich meebrengt. Het verschilt per financieringspartij hoe hoog de kosten hiervoor zijn.
Meer weten over de kosten van een zakelijke lening?
Wilt u ook inzicht krijgen in de kosten waar u rekening mee moet houden bij het afsluiten van een zakelijke lening? Neem dan contact op met de financieringspartij van uw keuze, zij kunnen u helpen met een zakelijke lening berekenen. Wilt u weten welke partij het meest voldoet aan uw wensen en eisen? Maak gebruik van de handige vergelijkingstool op onze website.
Laatst bijgewerkt: 10/01/24