Start uw aanvraag
Start uw aanvraag

Overboeken van geld duurt voortaan maximaal 5 seconden

19 september 2019

Waarschijnlijk heeft u een zakelijke betaalrekening bij een van de volgende banken: ABN Amro, Rabobank, ING, SNS, ASN Bank, Regiobank en Knab. Wilt u snel geld overboeken van uw betaalrekening naar een betaalrekening van bijvoorbeeld een van uw leveranciers? Het overboeken van geld van de ene naar de andere bank neemt nog geen vijf seconden in beslag. Uw leverancier hoeft dus niet meer lang op zijn geld te wachten. Wordt u betaald voor geleverde diensten? Een naar uw betaalrekening overgemaakt bedrag staat nog dezelfde dag op uw rekening. Vanaf nu (september 2019) zit er dus geen werkdag of weekend meer tussen het overboeken en het ontvangen van het overgemaakte bedrag.

De automatische snelle overboekingen

Instant payments (directe overboekingen) zijn dus voortaan mogelijk. Deze directe overboekingen worden ook wel flitsbetalingen genoemd. U hoeft geen extra handelingen te verrichten als u geld snel wilt overboeken naar iemands rekening bij een andere bank. Boekt u via internetbankieren of mobiel bankieren digitaal geld over naar een betaalrekening bij een van de genoemde banken? Dan is het automatisch een overboeking binnen 5 seconden, ook op feestdagen ’s avonds en in het weekend.

Het systeem dat deze automatische snelle overboekingen mogelijk maakt is door de genoemde zeven banken zelf ontwikkeld en op een dag in september 2019 geïntroduceerd. Let op! Deze snelle overboekingen of flitsbetalingen zijn uitsluitend mogelijk met euro’s.

Dagelijks meer dan miljoen directe overschrijvingen in Europa

Betalingen moeten sneller verlopen. Dat was voor de Europese Unie de reden om het initiatief te nemen om instant payments mogelijk te maken. De voorgestelde norm was tien seconden. Betaalvereniging Nederland is van mening dat de vijf seconden in Nederland dus razendsnel zijn. Ook noemt de betaalvereniging Nederland de koploper in Europa wat betreft directe overschrijvingen. Terecht, want er worden in ons land meer dan 1 miljoen snelle overschrijvingen per dag gedaan.

Directe overschrijvingen ook mogelijk bij andere banken

Triodos voegt zich waarschijnlijk nog dit jaar bij het rijtje banken waartussen snelle overschrijvingen mogelijk zijn. Ook de overige banken en de digitale banken, ook wel fintechs genoemd, kunnen zich aansluiten bij het door de zeven banken ontwikkelde systeem voor instant payments. Dit is overigens een keuze, dus geen verplichting.

×

Goedendag!

Ik ben Gabriel van Zakelijkgeld.nl. Ik probeer binnen 4 uur een reactie te geven. Wij zijn dagelijks geopend!

× Ik heb een vraag via WhatsApp