Start uw aanvraag
Start uw aanvraag

Parttime zzp’en en financiën

5 april 2018

Niet alle zzp’ers halen hun inkomen uitsluitend uit hun onderneming. Volgens recente cijfers van het CBS heeft ruim 55 procent van alle werkzame zzp’ers naast hun onderneming nog inkomsten uit een andere bron. Voor ruim twee derde van de zzp’ers die nog een andere inkomstenbron hadden, was het andere inkomen zelfs het hoofdinkomen. Deze groep doet het zzp’en dus erbij. Maar ook de parttime zzp’er heeft er baat bij om de financiën van de onderneming goed geregeld te hebben. We kijken eerst naar de cijfers, en vervolgens naar de gevolgen van parttime zzp’en voor financiering en bankzaken.

Inkomsten door parttime zzp’en

financien-en-zzp

Zzp’ers die alleen hun inkomsten uit de onderneming halen, verdienen daar gemiddeld zo’n 28 duizend euro per jaar mee, zo meldt het CBS. Zzp’ers die hun onderneming als hoofdinkomen hebben, maar daarnaast nog elders geld vandaan halen, staan gemiddeld op zo’n 20 duizend euro met hun onderneming. Uit nevenverdiensten halen ze vervolgens zo’n 6,7 duizend euro. Zzp’ers die juist het zelfstandig ondernemen doen als bijverdienste, halen gemiddeld zo’n 2 duizend euro per jaar binnen met hun onderneming. Deze groep haalt hun hoofdinkomen voornamelijk uit een pensioen, werken in loondienst, of een (onderwijs)uitkering.

In welke sector is parttime zzp’en populair?

Het CBS verdeelt de cijfers over fulltime- en parttime zzp’ers verder onder naar sector waarin veel zelfstandigen werkzaam zijn. Daaruit blijkt dat vooral in de bouw zelfstandig werken ‘erbij’ haast niet voorkomt. 90 procent van de zzp’ers in de bouw heeft de onderneming als hoofdinkomen, waar 70 procent onder valt die geen andere inkomsten heeft. Overheid, onderwijs en zorg zitten aan de andere kant van het spectrum: bijna de helft van de zzp’ers daar heeft een ander hoofdinkomen, en slechts een derde heeft alleen inkomen uit de onderneming. In de overige sectoren schommelt het aantal bijverdienende zzp’ers rond de 30 procent.

Zakelijke rekening voor parttime zzp’ers

Het is niet wettelijk verplicht om als zzp’er een zakelijke rekening te openen. Toch zijn er voor u een aantal voordelen aan een zakelijke rekening, ook als u parttime als zzp’er aan de slag bent. Het houdt uw financiële administratie strikt gescheiden, en daar wordt u en/of uw boekhouder gelukkig van. Bovendien komt het veel professioneler over op uw facturen. Iedere ondernemer die bij de KvK is ingeschreven, kan bij de meeste banken een zakelijke rekening openen, ongeacht de omzet of het aantal uren dat u maakt. Vergelijk goed de kosten en voorwaarden van verschillende rekeningen, voordat u een keuze maakt.

Financiering voor een parttime onderneming

Als u zelfstandig werkt met een beperkte omzet, is financiering vaak niet aan de orde. Toch kan het zijn dat u investeringen moet doen, ook in een kleine onderneming. Anders dan een zakelijke rekening, zijn er voor kredieten echter wel vaak bepaalde voorwaarden betreffende uw omzet en/of winst. Het kan zijn dat u daar niet aan kunt voldoen als u niet genoeg tijd aan uw onderneming besteedt. Overweegt u te gaan uitbreiden als zzp’er en heeft u daarvoor krediet nodig? Vergelijk dan eerst de diverse kredietaanbieders. Zo komt u precies te weten wat de diverse voorwaarden en mogelijkheden zijn.

×

Goedendag!

Ik ben Gabriel van Zakelijkgeld.nl. Ik probeer binnen 4 uur een reactie te geven. Wij zijn dagelijks geopend!

× Ik heb een vraag via WhatsApp