Ondernemingsplan nodig
U bent erover uit: u wilt graag een zakelijke lening afsluiten omdat u graag een onderneming wilt starten. Wanneer dit het geval is raden we u aan om allereerst een goed ondernemingsplan op te stellen. Eigenlijk wil elke financieringspartij graag weten waarom u als starter geld wilt lenen en waar u dus het geld aan wilt uitgeven. In een ondernemingsplan kunt u dit aangeven.
Waarom een ondernemingsplan?
Een ondernemingsplan schrijft u in eerste instantie voor uzelf. Het geeft u inzicht in uw doelen. Zijn deze wel realistisch? Door een ondernemingsplan te maken dwingt u uzelf om uw idee concreet uit te werken. Is het eigenlijk wel verstandig om een zakelijke lening af te sluiten? Wanneer dit zo is dan kunt u verder kijken. U kunt op zoek gaan naar een financieringspartij die u een lening wilt verstrekken. Voor veel financieringspartijen geldt dat ze graag zo uitgebreid mogelijk willen weten waarom u geld wilt lenen en wat u wilt doen met het geld. Middels een ondernemingsplan kunt u een verstrekker meer inzicht geven in uw doelen. Een zakelijke lening afsluiten is namelijk niet alleen voor u een risico. Ook voor de verstrekker is het een risico. Met een goed onderbouwd ondernemingsplan geeft een financieringspartij u eerder akkoord.
Wat staat er in een ondernemingsplan?
In een ondernemingsplan staan sowieso de volgende punten:
* Samenvatting: schrijf een samenvatting van maximaal 2 A4-tjes over uw idee, de markt, uw concurrenten en uw doelen. Vermeld daarbij ook de belangrijkste cijfers uit uw financiële plan.
* Beschrijving van uw idee: hier kunt u verder ingaan op het idee. Wat wilt u precies bereiken?
* Algemene beschrijving van het bedrijf: hoe organiseert u uw bedrijf? Neemt u personeel in dienst? Heeft u vergunningen nodig? Zijn er risico’s voor uw onderneming? Et cetera.
* Financieel plan: dit is één van de belangrijkste onderdelen. Hoeveel geld heeft u nodig en waar wilt u het voor gebruiken? Laat in uw financieringsplan zien dat uw plan kans van slagen heeft.
* Marketingplan: hoe denkt u aan uw planten te komen? Geef aan wie uw potentiële klanten zijn en hoe u deze klanten wilt bereiken.
* Persoonlijke gegevens en ondernemerskwaliteiten: vermeld uw persoonlijke gegevens en vertel meer over wat uw drijfveer is achter de onderneming, wat uw opleidingen zijn en ga zo maar verder.
Voor welke verstrekker kiest u?
Nu vraagt u zich misschien af bij welke verstrekker u het beste terechtkunt. Om hier beter inzicht in te krijgen, raden we u zeker aan om gebruik te maken van onze handige vergelijkingstool. Vul in welk bedrag u graag wilt lenen, of u een bepaalde looptijd in gedachten heeft en vink eventueel andere punten aan die u belangrijk vindt. Hierna verschijnen de verschillende financieringspartijen in beeld die voldoen aan uw wensen en eisen. Bekijk per partij altijd goed wat de voorwaarden zijn, zo komt u niet voor verrassingen te staan.