Funding Circle

Het uitgangspunt van Funding Circle als kredietverstrekker aan ondernemers is crowdfunding. Investeerders kunnen zich apart inschrijven op het platform, en zelf kiezen hoeveel (vanaf € 100) ze willen uitlenen, en aan welke bedrijven. Registreren als investeerder is kosteloos en vrijblijvend. Funding Circle is opgericht met het crowdsourcen van bedrijfskrediet als doel in het Verenigd Koninkrijk, maar opereert nu ook in andere Europese landen, en de Verenigde Staten.

Aanvragen 

Funding Circle

Het crowdfunding-concept van Funding Circle heeft voordelen voor investeerders en voor ondernemers. Als ondernemer kunt u krediet aanvragen voor een bepaald doel, dat investeerders kunnen zien. Zo’n aanvraag wordt binnen 24 uur beoordeeld, waarna u een vrijblijvend aanbod krijgt. Gaat u akkoord, dan wordt uw kredietaanvraag enkele dagen opengesteld voor investeerders die erop kunnen intekenen. Zodra het benodigde kredietbedrag is behaald, wordt uitbetaald. U kunt krediet aanvragen voor crowdfunding van € 10.000 tot € 250.000, met een looptijd van 6 tot 60 maanden (5 jaar).

Kosten van een lening bij Funding Circle

KredietlimietRenteLooptijdInformatie
€ 10.000,-3,79%max 60 mndVergelijk
€ 250.000,-3,79%max 60 mndVergelijk

Voordelen

 • Kredietaanvraag, kredietcheck en aanbod zijn gratis en vrijblijvend.
 • Funding Circle biedt een hoog serviceniveau: u krijgt gratis persoonlijk advies en een accountmanager.
 • De enige kosten die aan ondernemers in rekening worden gebracht, zijn rente en een tarief voor kredietbemiddeling, waarvan de hoogte afhankelijk is van de looptijd.
 • Aflossen geschiedt door automatische incasso: u heeft er dus geen omkijken naar.
 • Vervroegd aflossen levert u geen boete op.
 • U heeft betrokken investeerders en genereert aandacht voor uw bedrijfsprofiel door crowdfunding.
 • U krijgt al binnen 24 uur een beoordeling: zeer snel vergeleken met andere  aanbieders!

Nadelen

 • Het wachten op investeerders kan enige dagen tot weken in beslag nemen — het kan dus zijn dat u lang op uw geld moet wachten.
 • Het is ook mogelijk dat u er niet in slaagt via Funding Circle het volledige, benodigde kredietbedrag op te halen.
 • Bemiddelingskosten worden ingehouden op het uitgekeerde bedrag.

Werkwijze en voorwaarden van Funding Circle

Omdat Funding Circle niet rechtstreeks geld verstrekt, maar fungeert als een bemiddelingsplatform tussen ondernemers en investeerders, verloopt een aanvraag en verstrekking van het krediet anders dan bij veel online aanbieders van bedrijfskrediet. U moet rekenen op een langere doorlooptijd en een strenger controleproces van uw kredietaanvraag, en er rekening mee houden dat het gevraagde bedrag niet of slechts ten dele wordt gehaald.

Het aanvragen van krediet bij Funding Circle gebeurt online, maar daarnaast dient u nog verschillende documenten over te leggen: jaarrekeningen, bankafschriften, een recente inkomstenbelasting aangifte en mogelijk aanvullende documentatie. Zodra alle benodigde stukken zijn ontvangen, worden deze beoordeeld door deskundigen, onder andere op basis van een kredietcheck. Meestal ontvangt u hier binnen twee werkdagen bericht over.

Funding Circle zal, op basis van de uitgevoerde kredietcheck, uw kredietaanvraag in een bepaalde klasse indelen. Deze klasse bepaalt hoeveel rente en bemiddelingskosten u moet betalen. Dit wordt u kenbaar gemaakt in de vorm van een aanbod. Als u dit aanbod aanneemt, zal Funding Circle uw kredietaanvraag vrijgeven aan investeerders gedurende drie weken. Funding Circle kan deze termijn eenmaal verlengen of het krediet deels uitbetalen als niet het volledige kredietbedrag is bereikt.

Terugbetalen aan de investeerders doet u via maandelijkse, automatische incasso’s. Funding Circle incasseert deze en zal zorg dragen voor de verdeling onder de investeerders. Deze betalingen zijn alleen aflossingen en rente. Houdt er rekening mee dat Funding Circle de bemiddelingskosten over uw krediet in een keer zal inhouden bij de uitkering van het geleende bedrag aan u. U ontvangt dus minder dan u heeft aangevraagd.

Voorwaarden

 • De minimale omzet van uw onderneming is € 30.000,- per jaar (exclusief btw).
 • Voor een kredietaanvraag dient u minimaal 2 volledige jaarrekeningen van 12 maanden aan te kunnen leveren.
 • De onderneming is in Nederland gevestigd en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.
 • De eigenaar van de onderneming woont in Nederland en staat persoonlijk borg voor de lening.

Anderen bekeken